Physicochemical Composition and Antioxidant Activity of Fresh Leaves of Pereskia aculeata Miller (Ora-Pro-Nóbis)
DOI:
https://doi.org/10.17921/1415-6938.2025v29n2p332-340Abstract
Brazil has great plant biodiversity of plant resources and among these are unconventional food plants (PANCs) such as ora-pro-nóbis (Pereskia aculeata Miller). Considering its potential for food, this leafy vegetable represents an excellent option for enriching food products. The objective of this study was to evaluate the physicochemical and functional characteristics of the fresh leaves of P. aculeata Miller. The analyses showed a pH 5.13, titratable acidity 1.40 g/100 g, moisture 87%, proteins 2.60%, lipids 0.30%, ash 2% and total dietary fiber 2%. Regarding bioactive compounds, 98.09% of antioxidant capacity was observed, evaluated by the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) method, and 190.68 mg/g of total phenolic compounds, quantified by ultraviolet-visible spectrophotometry (UV-Vis). These results demonstrate the high nutritional and functional value of the leaves, with emphasis on the significant levels of proteins, fibers, ashes and antioxidant compounds. In this way, its consumption can contribute to the reduction of nutritional deficiencies and oxidative stress, promoting health benefits. The functional potential of ora-pro-nóbis leaves reinforces their applicability in food formulations focused on innovation and nutritional enrichment.
Keywords: Ora-PRO-Nóbis. Physicochemical Characteristics. Functional Property.
Resumo
O Brasil possui grande diversidade de recursos vegetais e dentre esses destacam-se as plantas alimentícias não convencionais (PANCs) a exemplo de ora-pro-nóbis (Pereskia aculeata Miller). Considerando seu potencial alimentar, essa hortaliça é uma excelente opção para enriquecer alimentos. O objetivo deste trabalho foi avaliar as características físico-químicas e funcionais das folhas in natura de P. aculeata Miller. As análises indicaram pH 5,13, acidez titulável 1,40 g/100 g, umidade 87%, proteínas 2,60%, lipídeos 0,30%, cinzas 2% e fibra alimentar total 2%. Quanto aos compostos bioativos, observou-se 98,09% de capacidade antioxidante, avaliada pelo método do 2,2-difenil-1-picril-hidrazil (DPPH), e 190,68 mg/g de compostos fenólicos totais, quantificados por espectrofotometria no ultravioleta-visível (UV-Vis). Esses resultados evidenciam o alto valor nutricional e funcional das folhas, com destaque para os teores significativos de proteínas, fibras, cinzas e compostos antioxidantes. Dessa forma, seu consumo pode contribuir para a redução de deficiências nutricionais e do estresse oxidativo, promovendo benefícios à saúde. O potencial funcional das folhas de ora-pro-nóbis reforça sua aplicabilidade em formulações alimentícias voltadas à inovação e ao enriquecimento nutricional.
Palavras-chave: Ora-pro-Nóbis. Características Físico-Químicas. Propriedade Funcional.
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