Apparent Digestibility Coefficient of Proteic and Energetic Ingredients for Goldfish

Autores

  • Daniel de Magalhães Araujo Federal Institute of Alagoas, Environmental Technology Postgraduate Program. AL, Brazil. http://orcid.org/0000-0003-0700-9836
  • Ademir Calvo Fernandes Júnior São Paulo State University, Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science. SP, Brazil.
  • Fernando Kojima Nakagome São Paulo State University, Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science. SP, Brazil.
  • André Moreira Bordinhon Federal University of Amazonas. AM, Brazil.
  • Margarida Maria Barros São Paulo State University, Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science. SP, Brazil.
  • Luiz Edivaldo Pezzato São Paulo State University, Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science. SP, Brazil.

DOI:

https://doi.org/10.17921/1415-6938.2020v24n1p16-21

Resumo

Kinguios são uma das mais importantes espécies de peixes ornamentais criadas mundialmente, entretanto, são insuficientes os estudos com digestibilidade de ingredientes para a espécie. O objetivo com este estudo foi determinar os coeficientes de digestibilidade aparentes (CDAs) da matéria seca, proteína bruta e energia bruta de ingredientes energéticos (quirera de arroz, farinha de milho e farelo de trigo) e proteicos (farelo de soja, farinha de peixe, farinha de vísceras de aves) para kinguios (Carassius auratus). O óxido de cromo III foi usado como marcador inerte. Os CDAs da matéria seca e energia dos ingredients energéticos foram, em ordem decrescente: quirera de arroz (97,19 e 94,55%), farinha de milho (76,61 e 77,65%) e farelo de trigo (45.43 e 48.83%); enquanto nos ingredientes proteicos foram: farelo de soja (72,14 e 73,54%), farinha de vísceras de aves (61,77 e 69,50%) e farinha de peixe (47,48 e 60,65%). CDAs da proteína foram mais altos para o farelo de soja (96,11%) e de milho (90,77%), enquanto os menores valores foram observados para a farinha de peixe (75,53%) e farelo de trigo (73,06%). Em geral, os nutrientes da quirera de arroz e do farelo de soja foram aproveitados mais eficientemente pelos peixes. Ainda que todos os ingredientes estudados sejam passíveis de uso em dietas de kinguios, o farelo de trigo deve ser utilizado com precaução, em decorrência da baixa digestibilidade.

Palavras-chave: Carassius auratus. Farinha de Peixe. Farinha de Vísceras de Aves. Milho. Quirera de Arroz.

 

Abstract

Kinguios are one of the most important ornamental fish, however the studies about ingredients digestibility for this species are insufficient. The objective of this study was to determine apparent digestibility coefficients (ADC) of dry matter, gross energy and crude protein of energetic (broken rice, corn meal, and wheat bran) and proteic (soybean meal, fishmeal and poultry by-product meal) feedstuffs for goldfish (Carassius auratus). Chromium oxide III was used as an external marker. The digestibility values of dry matter and energy, in decreasing order, were higher for broken rice (97.19 and 94.55%), corn meal (76.61 and 77.65%) and wheat bran (45.43 and 48.83%) in energetic ingredients; and soybean meal (72.14 and 73.54%), poultry by-product meal (61.77 and 69.50%) and fish meal (47.48 and 60.65%) in proteic ingredients. Protein digestibility values were higher for soybean meal (96.11%) and corn meal (90.77%) and the lowest values were observed for fishmeal (75.53%) and wheat bran (73.06%). In general, broken rice and soybean meal nutrients were more efficiently used by fish. Although all the studied ingredients are suitable for use in diets for goldfish, wheat bran should be used with caution because of its low digestibility.

Keywords: Carassius auratus. Corn, Broken Rice. Fishmeal. Poultry Meal.

 

 

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Publicado

2020-05-27

Como Citar

ARAUJO, Daniel de Magalhães; FERNANDES JÚNIOR, Ademir Calvo; NAKAGOME, Fernando Kojima; BORDINHON, André Moreira; BARROS, Margarida Maria; PEZZATO, Luiz Edivaldo. Apparent Digestibility Coefficient of Proteic and Energetic Ingredients for Goldfish. Ensaios e Ciência: Ciências Biológicas, Agrárias e da Saúde, [S. l.], v. 24, n. 1, p. 16–21, 2020. DOI: 10.17921/1415-6938.2020v24n1p16-21. Disponível em: https://ensaioseciencia.pgsscogna.com.br/ensaioeciencia/article/view/7483. Acesso em: 21 dez. 2024.

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Artigos