Testosterone, Cortisol and Weight Gain in Confined Texel Lambs Supplemented with Commercial Probiotic and its Association with Selenium and Chromium

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Resumo

The aim of this study was to evaluate lambs’ supplementation with the yeast Saccharomyces cerevisiae, with or without added selenium and chromium, on the plasma levels of testosterone, cortisol and weight gain. Twenty-four male Texel lambs were used, mean age of 120 days and weight 29.0 ± 2.44 kg, divided into 3 groups: G-Control (commercial feed without additives), G-Pro (commercial feed + 5 g yeast Saccharomyces cerevisiae), and G-Pro+Se/Cr (commercial feed + 3 g yeast Saccharomyces cerevisiae + 50 mg/kg organic selenium + 300 mg/kg organic chromium). Weight measurement and blood sampling were performed for testosterone and cortisol measurement in the 6th, 9th, and 18th weeks after the start of supplementation. There was an increase (p<0.05) in testosterone levels in the 9th week in the G-Pro (2.02 ± 0.83 ng/mL) compared to the G-Control (0.99 ± 0.84 ng/mL). Weight gain did not differ (p=0.5117) between groups. We concluded that the use of probiotics increases testosterone, but the addition of microelements did not change testosterone and both products did not impact weight gain or cortisol concentration.

Keywords: Testosterone. Cortisol. Yeast. Sheep. Saccharomyces cerevisiae.

 

Resumo

O objetivo do estudo foi avaliar a suplementação de cordeiros com a levedura Saccharomyces cerevisiae, com ou sem adição de selênio e cromo, sobre os níveis plasmáticos de testosterona, cortisol e ganho de peso. Foram utilizados 24 cordeiros machos da raça Texel, com idade média de 120 dias e peso de 29,0 ± 2,44 kg. Divididos em 3 grupos: G-Controle (ração comercial sem aditivos), G-Pro (ração comercial + 5 g de levedura Saccharomyces cerevisiae) e G-Pro+Se/Cr (ração comercial + 3 g de levedura Saccharomyces cerevisiae + 50 mg/kg de selênio orgânico + 300 mg/kg de cromo orgânico). Foram realizadas pesagem e coleta de sangue para dosagem de testosterona e cortisol na 6ª, 9ª e 18ª semanas após o início da suplementação. Houve aumento (p<0,05) nos níveis de testosterona na 9ª semana no G-Pro (2,02 ± 0,83 ng/mL) em comparação ao G-Controle (0,99 ± 0,84 ng/mL). O ganho de peso não diferiu (p=0,5117) entre os grupos. O uso de probióticos aumenta a testosterona, mas a adição de microelementos não altera a testosterona e ambos os produtos não impactaram o ganho de peso ou a concentração de cortisol.

Palavras-chave: Testosterona. Cortisol. Levedura. Ovinos. Saccharomyces cerevisiae.

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Publicado

2024-12-25

Como Citar

AUGUSTO ALVES ALCANTARA, Pedro; TALYS SAMPAIO , Amanda; ZUNDT, Marilice; FRANCISCO ARANTES DE SOUZA, Lilian; FERREIRA DE OLIVEIRA, Emerson; PEREIRA DA SILVA, Danilo; DE ALMEIDA REGO, Fabiola Cristine; MACHADO DOS SANTOS, Rafaela; CASTILHO, Caliê. Testosterone, Cortisol and Weight Gain in Confined Texel Lambs Supplemented with Commercial Probiotic and its Association with Selenium and Chromium. Ensaios e Ciência: Ciências Biológicas, Agrárias e da Saúde, [S. l.], v. 28, n. 5, p. 581–585, 2024. Disponível em: https://ensaioseciencia.pgsscogna.com.br/ensaioeciencia/article/view/13107. Acesso em: 30 jan. 2025.

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Artigos