Commercial Bioinput in Sugarcane Culture
Resumo
The objective of this work was to verify the effect of different doses of commercial bioinputs on the physical-chemical characteristics and productivity of the sugarcane crop. The doses used were 0.5; 1.0 and 2.0 L ha-1 of commercial bioinputs, in the planting furrow and cover, 30 days after transplanting the seedlings. The nutrients in the leaf blade that had a positive response to the doses of bioinputs were phosphorus, potassium, sulfur and manganese. For the length of the stems, the dose of 2.0 L ha-1 was the one that presented the most expressive results, with the application in coverage provided a greater length of stem with 2.08 m, and the application in the furrow, 1.99 m. The commercial bioinput, in coverage, provided an increase in plant height, suggesting a possible hormonal change in the plants. The use commercial bioinput in the sugarcane culture had a benefit of around 20 t ha-1 regarding the productivity of the stalks. The commercial bioinput is efficient in providing P, K and S when applied in the furrow of the sugarcane culture and in the absorption of Mn, when applied in coverage, and increases the productivity of stalks in the sugarcane culture.
Keywords: Biological Product. Microorganisms. Sustainability. Nutrients.
Resumo
O objetivo deste trabalho foi verificar o efeito de diferentes doses de bioinsumo comercial nas características físico-químicas e na produtividade da cultura da cana-de-açúcar. As doses do bioinsumo utilizadas foram 0,5; 1,0 e 2,0 L ha-1, no sulco e cobertura de plantio, 30 dias após o transplante das mudas. Os nutrientes da lâmina foliar que responderam positivamente às doses do bioinsumo foram fósforo, potássio, enxofre e manganês. Para o comprimento das hastes, a dose de 2,0 L ha-1 foi a que apresentou resultados mais expressivos, sendo que a aplicação em cobertura proporcionou maior comprimento de haste com 2,08 m, e a aplicação no sulco, 1,99 m. O bioinsumo comercial, em cobertura, proporcionou aumento na altura das plantas, sugerindo uma possível alteração hormonal nas plantas. A utilização de bioinsumo comercial na cultura da cana-de-açúcar proporcionou um benefício em torno de 20 t ha-1 em relação à produtividade dos colmos. O bioinsumo é eficiente no fornecimento de P, K e S quando aplicado no sulco da cultura da cana-de-açúcar e na absorção de Mn, quando aplicado em cobertura, e aumenta a produtividade de colmos na cultura da cana-de-açúcar.
Palavras-chave: Produto Biológico. Microrganismos. Sustentabilidade. Nutrientes