Characterization of Fish Viscera Oils Extracted by Slow Freezing

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Resumo

Fish viscera are often improperly discarded, polluting the environment. This material is rich in lipids, whose characterization allows determining their potential use in various applications, especially due to the presence of omega-3 fatty acids. The objective of this study was to characterize the physicochemical properties of oils extracted after slow freezing from the viscera of three species of freshwater fish: rainbow trout, pacu, and curimbatá, collected in three locations in the Southeast region of Brazil. The viscera were frozen at -20 º C and subsequently heated to 60 ºC, producing the separation of the lipid fraction into a supernatant layer. Oil yield was 42.53%, 27.58% and 13.75% (p<0.05) for pacu, rainbow trout and curimbatá respectively. Free fatty acids content, acid, peroxide, iodine and saponification value; density (40 oC); dynamic and kynematic viscosity (40oC); and refractive index (25 oC and 40 oC) were within the normal range for crude fish oils in the three species. The omega-3 fatty acid content was lower than that observed in marine oils used as EPA and DHA supplements, but higher than the levels of these fatty acids in fats from terrestrial animals. Thus, the oils from the viscera of rainbow trout, pacu, and curimbatá can be suitable for food purposes or biofuel production. The slow freezing extraction method proved effective for obtaining oil from fish viscera. This method is simple and does not require the use of solvents or sophisticated equipment, resulting in cost reduction, environmental and public health care.

Keywords: Fatty Acids. Feshwater Fish. Fish By-Products. Omega-3. Sustainability.

 

Resumo

As vísceras de peixe frequentemente são descartadas de forma inadequada, poluindo o ambiente. Este material é rico em lipídios cuja caracterização permite determinar seu potencial de uso em diversas aplicações, especialmente pela presença de ácidos graxos ômega-3. O objetivo deste trabalho foi caracterizar as propriedades físico-químicas de óleos extraídos após congelamento lento, de vísceras de três espécies de peixes de água doce: truta arco-íris, pacu e curimbatá, coletadas em três localidades da região Sudeste do Brasil. As vísceras foram congeladas a -20 ºC e posteriormente aquecidas a 60 ºC, separando a fração lipídica numa camada sobrenadante. O rendimento de óleo foi 42,53%; 27,58% e 13,75% (p<0.05) para pacu, truta arco-íris e curimbatá respectivamente. Os ácidos graxos livres, índices de acidez, peróxidos, iodo e saponificação; densidade (40 oC), viscosidade dinâmica e cinemática (40 oC); e índice de refração (25 oC e 40 oC) apresentaram valores normais para óleos brutos de peixe nas três espécies. O teor de ácidos graxos ômega-3 foi inferior ao observado nos óleos marinhos utilizados como suplemento de EPA e DHA, mas superior aos teores em gorduras provenientes de animais terrestres. Desta forma, os óleos de vísceras de truta arco-íris, pacu e curimbatá seriam adequados para fins alimentícios ou produção de biocombustíveis. O método de extração por congelamento lento resultou eficaz para obtenção de óleo de vísceras de peixe. Este método é simples e dispensa o uso de solventes ou equipamentos sofisticados, resultando na redução de custos, cuidado do meio ambiente e da saúde pública.

Palavras-chave: Ácidos Graxos. Peixe de Água Doce. Resíduos de Peixe. Ômega-3. Sustentabilidade.

Publicado

2024-11-27

Como Citar

GUERRA SEGURA, Julio; DE CARVALHO BALIEIRO, Júlio César; BRAGAGNOLO, Neura; MACEDO VIEGAS, Elisabete Maria. Characterization of Fish Viscera Oils Extracted by Slow Freezing. Ensaios e Ciência: Ciências Biológicas, Agrárias e da Saúde, [S. l.], v. 28, n. 4, p. 555–559, 2024. Disponível em: https://ensaioseciencia.pgsscogna.com.br/ensaioeciencia/article/view/12617. Acesso em: 5 dez. 2024.

Edição

Seção

Artigos