Reorganized Water and Efficiency in Soybean Plant Nutrition

Autores

Resumo

Most of the nutrients necessary for plant metabolism are absorbed by the soil solution. Thus, the translocation of these nutrients through water can benefit from the physical alteration of water molecules. The use of water reorganized in irrigation can be considered a physical factor that positively assists in absorption and assimilation of nutrients and consequently in plants’ growth and development. The aim of this study was to evaluate the efficiency of reorganized water in plant nutrition in initial phase. The study was conducted in laboratory, and plants were grown in 700 mL plastic cups in a liquid medium formulated with natural (nRW) and reorganized (RW) water, with addition of algae extract and soil suspension, isolated and combined, totaling 8 treatments and 7 repetitions. The physical-chemical characteristics of the water (nRW and RW), germination test, agronomic evaluations of the soybean plant and NPK content in the plant were evaluated. The results demonstrate that the reorganized water (AR) increased the water alkalinity and hardness, improving seed germination and the development of the soybean plant by 15%, however, the reorganized water, with the addition of soil nutrients and algae extract, did not influence the plant development. Consequently, the content extracted from NPK by plants was not greater. It is concluded that the reorganized water promotes the growth of soybean plant, however, it did not influence the greater absorption of nutrients by the plant.

Keywords: Glycine max. Seaweed Extract. Soil Suspension. Plocher Agro-kat.

Resumo

Maior parte dos nutrientes necessários para metabolismo das plantas é absorvido da solução do solo. Assim a translocação desses nutrientes pela água pode ser beneficiada com alteração física das moléculas da água. O uso de água reorganizada na irrigação pode ser considerado um fator físico que auxilia positivamente na absorção e assimilação de nutrientes e consequentemente no crescimento e o desenvolvimento das plantas. Assim, o objetivo do trabalho foi avaliar a eficiência da água reorganizada na nutrição da planta na fase inicial. O estudo foi conduzido no laboratório, e as plantas foram cultivadas em copos plásticos de 700 mL em meio líquido formulado com água natural (AnR) e reorganizada (AR), com adição de extrato de algas e suspensão de solo, isolado e combinado. Totalizando 8 tratamentos e 7 repetições. Foram avaliadas as características físico-químicas das águas (AnR e AR), teste de germinação, avaliações agronômicas da planta soja e conteúdo de NPK na planta. Os resultados demonstram que a água reorganizada (AR) aumentou a alcalinidade e a dureza da água, melhorando em 15% a germinação das sementes e o desenvolvimento da planta de soja, porém, a água reorganizada, na adição de nutrientes do solo e extrato de algas, não influenciou o desenvolvimento da planta. Consequentemente, o conteúdo extraído do NPK pelas plantas não foi maior. Conclui-se que a água reorganizada promove o crescimento da planta de soja, porém, não influenciaou na maior absorção de nutrientes pela planta.

Palavras-chave: Glycine max. Extrato de Alga. Suspensão do Solo. Plocher Agro-kat.

Publicado

2024-11-13

Como Citar

MATSUMOTO, Leopoldo Sussumu; SENE, Danielly Wisoczynski; LAMEU, Nathalia Dutra. Reorganized Water and Efficiency in Soybean Plant Nutrition. Ensaios e Ciência: Ciências Biológicas, Agrárias e da Saúde, [S. l.], v. 28, n. 3, p. 394–400, 2024. Disponível em: https://ensaioseciencia.pgsscogna.com.br/ensaioeciencia/article/view/12606. Acesso em: 21 nov. 2024.

Edição

Seção

Artigos