Salicylic Acid in the Physiological and Sanitary Quality of Corn Seeds

Autores

  • Tiago Mateus Rocha Universidade Federal de Santa Maria
  • Felipe Leandro Felipim Ferrazza Universidade Federal de Santa Maria
  • Ubirajara Russi Nunes Universidade Federal de Santa Maria
  • Marlove Fatima Brião Muniz Universidade Federal de Santa Maria

DOI:

https://doi.org/10.17921/1415-6938.2024v28n2p191-196

Resumo

The exogenous application of salicylic acid has been used as a technique to minimize the harmful effects of salts on plants and improve the physiological quality of seeds. Thus, the objective of the research was to evaluate the effect of different concentrations of salicylic acid on the physiological and sanitary quality of corn seeds. The work was continuous in a completely randomized design, using the hybrid B2315PWU. The treatments were: Treatment 1 (Control), Treatment 2 (500 uM), Treatment 3 (1000 uM), Treatment 4 (1500 uM) and Treatment 5 (2000 uM). The following assessments were carried out: Cold test; first count; germination; seedling length (aerial and root parts); dry mass of seedlings and health test. Salicylic acid did not influence the first count (vigor), germination and cold test. Dry mass increased linearly with increasing salicylic acid concentration. At concentrations up to 1000 uM there was an increase in the aerial and root length of the seedlings. From control to a concentration of 1000 uM, salicylic acid contributes to the incidence of fungi in corn seeds. Physiological variables have a negative relationship with sanitary variables, that is, as the expression of the physiological quality of sensations improved, the incidence of fungi in the seed decreased.

Keywords: Zea mays L. Pathology. Physiology. Seedling.

 

Resumo

A aplicação exógena de ácido salicílico vem sendo utilizada como uma técnica para minimizar os efeitos deletérios dos sais sobre as plantas e como um propulsor da qualidade fisiológica de sementes. Assim, o objetivo da pesquisa foi avaliar o efeito de diferentes concentrações de ácido salicílico na qualidade fisiológica e sanitária de sementes de milho. O trabalho foi conduzido em delineamento inteiramente casualizado, utilizando o híbrido B2315PWU. Os tratamentos foram: Tratamento 1 (Testemunha), Tratamento 2 (500 uM), Tratamento 3 (1000 uM), Tratamento 4 (1500 uM) e Tratamento 5 (2000 uM). Foram realizadas as avaliações: Teste de frio; primeira Contagem; germinação; comprimento de plântulas (parte aérea e radicular); massa seca de plântulas e teste de sanidade. O ácido salicílico não influenciou na primeira contagem (vigor), germinação e teste de frio. A massa seca aumentou linearmente com o aumento da concentração de ácido salicílico. Nas concentrações até 1000 uM houve aumento do comprimento aéreo e radicular de plântulas. Da testemunha até a concentração de 1000 uM o ácido salicílico diminuiu a incidência de fungos em sementes de milho. As variáveis ​​fisiológicas têm relação negativa com as sanitárias, ou seja, à medida que melhora a expressão da qualidade fisiológica das sementes diminui-se a incidência de fungos na semente.

Palavras-chave: Zea mays L. Patologia. Fisiologia. Plântula.

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Publicado

2024-07-18

Como Citar

ROCHA, Tiago Mateus; FERRAZZA, Felipe Leandro Felipim; NUNES, Ubirajara Russi; MUNIZ, Marlove Fatima Brião. Salicylic Acid in the Physiological and Sanitary Quality of Corn Seeds. Ensaios e Ciência: Ciências Biológicas, Agrárias e da Saúde, [S. l.], v. 28, n. 2, p. 191–196, 2024. DOI: 10.17921/1415-6938.2024v28n2p191-196. Disponível em: https://ensaioseciencia.pgsscogna.com.br/ensaioeciencia/article/view/11824. Acesso em: 21 dez. 2024.

Edição

Seção

Artigos