Performance and Carass Potential of Pantaneiro Lambs Supplemented with Saccharomyces cerevisiae
DOI:
https://doi.org/10.17921/1415-6938.2024v28n2p203-208Resumo
Abstract
The aim of this study was to evaluate the effect of a feed additive for feedlot Pantaneiro lambs on weight gain, dry matter intake, carcass and meat characteristics, in addition to the comparison between males and females. Eleven males and eight females were used, with a mean weight of 19.52 ± 3.536 kg. The animals were divided into two groups, in which the treatment group received a diet with a food additive composed of amino acids, vitamins, prebiotics, and probiotics, while the control group received the same diet without the additive. Weight gain and hot and cold carcass weight were superior in males. Carcass yield was similar for males and females, but was higher for animals in the control group. There were no significant differences in conformation, fat coverage, fat thickness and loin eye area. For colorimetric parameters of the meat, differences were obtained between sexes in the intensity of red (a*), intensity of yellow (b*), and chroma (C*), in which the values of a* and C* were higher for males. For the centesimal composition of the meat, there was an interaction for the meat protein levels, in which higher values were obtained for the males that received the additive, and for the females in the control group. The levels of ether extract did not change due to the use of the additive, with only a sex effect. Thus, the use of feeds with supplemental additives containing amino acids, vitamins, prebiotics, and probiotics in lamb production does not influence the quantitative and qualitative characteristics of the carcass.
Keywords: Prebiotic. Probiotic. Sheep. Weight Gain.
Resumo
O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito de um aditivo alimentar para cordeiros Pantaneiros confinados no ganho de peso diário, ingestão de matéria seca, e características quantitativas e qualitativas de carcaça, além da comparação entre machos e fêmeas. Foram utilizados 11 machos e 8 fêmeas, com peso médio de 19,52 ± 3,536 kg. Os animais foram divididos em dois grupos, em que o grupo tratamento recebeu uma dieta contendo um aditivo alimentar composto por aminoácidos, vitaminas, prebióticos e probióticos; e o grupo controle recebeu a mesma dieta sem o aditivo. Houve superioridade dos machos em relação as fêmeas nas variáveis ganho de peso e pesos de carcaça quente e fria. O rendimento de carcaça foi semelhante para machos e fêmeas, porém foi maior para os animais do grupo controle. Não houve diferenças significativas na conformação, cobertura de gordura, espessura de gordura e área de olho de lombo. Os parâmetros colorimétricos da carne, foram observadas diferenças entre os gêneros, na intensidade de vermelho (a*), intensidade de amarelo (b*) e croma (C*), em que os valores de a* e C* foram superiores para machos. Na composição centesimal da carne, houve uma interação para os níveis de proteína da carne, em que foram obtidos valores maiores para os machos que receberam o aditivo, e para as fêmeas do grupo controle controle. Os níveis de extrato etéreo não se alteraram em função do uso do aditivo, com efeito apenas do gênero. Conclui-se que a suplementação com aditivo alimentar contendo aminoácidos, vitaminas, prebióticos e probióticos para cordeiros não influencia as características quantitativas e qualitativas de carcaça.
Palavras-chave: Ganho de Peso. Prebiótico. Probiótico. Ovino.