Carcass, Physical-Chemical Characteristics and Lipid Fraction of Goat Meat Affected by Genetic Crossbreed Saanen x Boer

Autores

Resumo

Goats contribute to sustainable livestock farming and food security, adaptable to varied agricultural environments. However, raising goats for better performance is essential for sustainable production, which requires a clear definition of objectives and selection criteria, taking into account the needs of goat farmers. The objective of this study was to evaluate the effect of breed on the qualitative and quantitative characteristics of the carcass, meat cuts and lipid profile of Saanen and Crossbreed kid goat (Boer x Saanen). Cut weight and yield did not differ between genetic groups (p > 0.05). However, a higher external length value was determined for the Saanen group (42.44 ± 6.28 cm) (p < 0.05). Shear force was also influenced by genetic group, higher in Crossbred animals (2.20 ± 2.27 kgf/cm²) than in Saanen animals (1.57 ± 3.48 kgf/cm²) (p < 0.05 ). Regarding the lipid fraction, higher levels of saturated fatty acids (45.03 ± 0.14 g/100 g of lipids) and cholesterol (49.62 ± 0.23 mg/100 g, wet basis) were identified in Crossbred animals (p < 0.05). Furthermore, this group also had a higher content of ω3 fatty acids, which highlights the nutritional value of their meat due to the reduced ω6/ω3 ratio. Therefore, the adoption of both groups is a viable alternative for goat milk producers who wish to diversify their activities, as males can be used for meat production, as long as they are slaughtered in accordance with technical standards.

Keywords: Biometric Measurements. Color. Cholesterol. Fatty Acids. Texture.

Resumo

As cabras contribuem para a pecuária sustentável e segurança alimentar, e são adaptáveis a ambientes agrícolas variados. No entanto, para produção sustentável de cabras é essencial aprimorar o desempenho, o que requer uma definição clara dos objetivos e dos critérios de seleção, em atenção às necessidades dos caprinocultores. O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito da raça sobre as características qualitativas e quantitativas da carcaça, cortes cárneos e perfil lipídico de cabritos Saanen e Mestiços (Boer x Saanen). O peso e o rendimento dos cortes não diferiram entre os grupos genéticos (p > 0,05). No entanto, um maior valor de comprimento externo foi determinado para o grupo Saanen (42,44 ± 6,28 cm) (p < 0,05). A força de cisalhamento também foi influenciada pelo grupo genético, superior nos animais mestiços (2,20 ± 2,27 kgf/cm²) do que nos animais Saanen (1,57 ± 3,48 kgf/cm²) (p < 0,05). Em relação à fração lipídica, teores superiores de ácidos graxos saturados (45,03 ± 0,14 g/100 g de lipídios) e colesterol (49,62 ± 0,23 mg/100 g, base úmida) foram identificados nos animais mestiços (p < 0,05). Além disso, esse grupo também apresentou teor superior de ácidos graxos ω3, o que destaca o valor nutricional de sua carne devido à reduzida relação ω6/ω3. Assim, a adoção de ambos os grupos é uma alternativa viável para produtores de leite caprino que desejam diversificar as atividades, visto que os machos podem ser destinados para a produção de carne, desde que sejam abatidos de acordo com as normas técnicas.

Palavras-chave: Medições Biométricas. Cor. Colesterol. Ácidos graxos Textura.

Publicado

2024-04-22

Como Citar

BARBOSA SILVA, Rebecca; LABRE DA SILVA, Tatiana; SALES DE OLIVEIRA, Vanessa; CABRAL NETO, Otavio; JANGARELLI, Marcelo; MODESTO, Elisa Cristina; SALDANHA, Tatiana. Carcass, Physical-Chemical Characteristics and Lipid Fraction of Goat Meat Affected by Genetic Crossbreed Saanen x Boer. Ensaios e Ciência C Biológicas Agrárias e da Saúde, [S. l.], v. 28, n. 1, p. 92–98, 2024. Disponível em: https://ensaioseciencia.pgsscogna.com.br/ensaioeciencia/article/view/10676. Acesso em: 9 maio. 2024.

Edição

Seção

Artigos