Physiological Quality of Soybean Seeds Stored in Different Periods in Dry Soil and Temperatures
DOI:
https://doi.org/10.17921/1415-6938.2023v27n3p321-326Resumo
The soybean crop is one of the most economically important commodities in Brazil, and the correct way of sowing it is essential for successful production. Thus, the objective was to evaluate the physiological quality of soybean seeds subjected to different storage periods in dry soil and temperatures. The experimental design was completely randomized, in a 3x4 factorial scheme (temperatures: 15; 25 and 35ºC and seed storage periods in the soil: 0 (control); 7; 14 and 21 days) with four replications of 50 seeds. Physiological evaluations were based on emergence tests, length and dry mass of seedlings, in addition to digitalization of seedling images. It was verified that there was an interaction of the factors, thus interfering with the physiological quality of the seeds submitted to different temperatures and periods of storage in dry soil. It was concluded that the increase in the storage period of soybean seeds in dry soil, as well as the temperature, promoted a reduction in the percentage of emergence of normal seedlings. Implicating more heterogeneous results of seedling development, with image scanning being a positive way to assess the physiological quality of these seedlings.
Keywords: Glycine max. Seedling Evaluation. Seedling Scanning.
Resumo
A cultura da soja é uma das commodities de maior importância agroeconômica no Brasil, sendo fundamental a forma correta de sua semeadura para o sucesso da produção. Desde modo, o objetivo foi avaliar a qualidade fisiológica de sementes de soja submetidas a diferentes períodos de armazenamento em solo seco e temperaturas. O delineamento experimental foi conduzido inteiramente casualizado, no esquema fatorial 3x4 (temperaturas: 15; 25 e 35ºC e períodos de armazenamento da semente no solo: 0 (testemunha); 7; 14 e 21 dias) com quatro repetições de 50 sementes. As avaliações fisiológicas foram pelos testes de emergência, comprimento e massa seca de plântulas, além da digitalização das imagens das plântulas. Verificou-se que houve interação dos fatores, assim interferindo sobre a qualidade fisiológica das sementes submetidas a diferentes temperaturas e períodos de armazenamento em solo seco. Conclui-se que conforme o aumento do período de armazenamento das sementes de soja em solo seco, bem como da temperatura promoveu a redução da percentagem de emergência de plântulas normais. Implicando em resultados mais heterogêneos do desenvolvimento de plântulas, sendo a digitalização das imagens uma forma positiva para a avaliação da qualidade fisiológica dessas plântulas.
Palavras-chave: Glycine max. Avaliação de Plântulas. Digitalização de Plântulas.
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- 2024-02-29 (2)
- 2023-11-29 (1)