Use of a Multi-Carbohydrase Complex with Phytase in Diets of Broiler Chickens containing Ingredients of Animal Origin

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DOI:

https://doi.org/10.17921/1415-6938.2023v27n2p146-154

Resumo

Currently, the use of exogenous enzymes in the diet of broilers has grown, not only in diets based on corn and soybean meal, but also in diets with proteins of animal origin. The objective of this study was to evaluate the effect of supplementing a multi-carbohydrase complex (xylanase, glucanase, other carbohydrases) with phytase (MCCP) in broiler diets containing animal ingredients on performance, litter quality, jejunum morphometry and feed cost. Three treatments were evaluated: T1 - positive control diet: reference diet; T2 - negative control diet + MCCP; T3 - negative control diet (reference ration minus the MCCP nutritional matrix), with five replicates per treatment, totaling 15 experimental units of 15 female chicks each for an experimental period of 47 days. It was found that the T1 animals showed better feed conversion when compared to the T2 and T3 in the period from one to 21 days. In addition, greater weight at 28 days was found for T1compared to T3. The greater villus height of the jejunum at seven days was verified for the T3 animals concerning the T2 and T1 treatments. There were no differences between treatments in relation to the litter quality and the cost of the feed to produce one kilogram of broiler chicken. It is concluded that the supplementation of the MCCP in broiler chicken diets with ingredients of animal origin does not improve the performance, does not modify the jejunum morphometric, litter quality, and cost parameters evaluated.

Keywords: Feed Conversion. Glucanase. Phytase. Villus Height. Xylanase.

 Resumo

Atualmente, tem crescido o uso de enzimas exógenas na dieta de frangos de corte, não só em rações à base de milho e farelo de soja, mas também em rações com proteínas de origem animal. O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito da suplementação de um complexo multi-carboidrase (xilanase, glucanase, outras carboidrase) com fitase (CMCF) em dietas de frangos de corte contendo ingredientes de origem animal sobre o desempenho, qualidade da cama, morfometria do jejuno e custo da alimentação. Foram avaliados três tratamentos: T1 - dieta controle positivo: dieta referência; T2 - dieta controle negativo + CMCF; T3 - dieta controle negativo (ração referência menos a matriz nutricional CMCF), com cinco repetições por tratamento, totalizando 15 unidades experimentais de 15 pintos fêmeas cada, por um período experimental de 47 dias. Verificou-se que os animais T1 apresentaram melhor conversão alimentar quando comparados aos T2 e T3 no período de um a 21 dias. Além disso, maior peso aos 28 dias foi encontrado para T1 em relação a T3. Maior altura de vilo do jejuno aos sete dias foi verificada para os animais T3 em relação aos tratamentos T2 e T1. Não houve diferenças entre os tratamentos em relação à qualidade da cama e ao custo da ração para produzir um quilo de frango de corte. Conclui-se que a suplementação do CMCF em rações de frangos de corte com ingredientes de origem animal não melhora o desempenho, não altera os parâmetros morfométricos do jejuno, a qualidade da cama e o custo avaliado.

Palavras-chave: Altura de vilo. Conversão alimentar. Fitase. Glucanase. Xilanase.

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Publicado

2023-09-27

Como Citar

DIAS, Eduardo Herrera et al. Use of a Multi-Carbohydrase Complex with Phytase in Diets of Broiler Chickens containing Ingredients of Animal Origin. Ensaios e Ciência C Biológicas Agrárias e da Saúde, [S. l.], v. 27, n. 2, p. 146–154, 2023. DOI: 10.17921/1415-6938.2023v27n2p146-154. Disponível em: https://ensaioseciencia.pgsscogna.com.br/ensaioeciencia/article/view/10383. Acesso em: 20 maio. 2024.

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Artigos